東京もだいぶ寒くなってきましたね~。そんなときに食べたくなるのが・・・・オランダのフローニンゲン州の名物料理でもあるマスタードスープ。本当にマスタードが主役のスープなのです。酸味が効いたお料理が好きな方にはオススメです。結構とろみがあるので、お腹もいっぱいになりますし、体もあったまりますよ♪
Tokyo is getting colder.... It is still not as cold as November in
Amsterdam or Boston, but it is getting cold. And that makes me crave for
Dutch Mustard Soup from time to time. If you like sour taste, or if you
are a big fan of mustard, then this soup is for you! It is quite thick
in texture, so it also fills you up and makes you warm!
【材料】二人分
ディジョンマスタード 小さじ3
粒マスタード 小さじ2
玉ねぎ 1/4個
小麦粉 大さじ4
バター 12g(大さじ1程度)
水 4カップ
固形ブイヨン 2個
クルトン 適宜
パセリ お好みで
生クリーム お好みで
【作り方】
1) 玉ねぎをみじん切りにする。鍋にバターを入れ、中火で玉ねぎが透き通るくらいまで炒める。
2) 弱火にする。鍋に少しずつ小麦粉を加え、玉ねぎとなじませる。水を少量ずつ足し、小麦粉がダマにならないよう良く混ぜる。
3) ディジョンマスタードと粒マスタードを鍋に加え、よく混ぜる。固形ブイヨンを加える。
4) スープボウルに盛り付け、クルトンをトッピングする。パセリと生クリームはお好みで。
<Ingredients>Serves 2
Dijon Mustard: 3tsp
Mustard with Mustard Seeds: 2tsp
Onion: 1/4
Flour: 4tbs
Butter: 1tbs
Water: 600cc
Stock Cube: 2
Crouton: as you like
Parsley: as you like
Cream: as you like
<How to make>
1) Chop onion finely. Add butter into a pot, and cook the onion til it is translucent.
2) Add flour little by little and mix well with the onion.
3) Add water little by little and mix well.
4) Add both of the mustard into the pot and mix well. Add stock cubes.
5) Serve in a soup bowl, and top it with some croutons, parsley and cream.
Enjoy!
オランダに住んでたけどこのスープ知らなかった。絶対に作ってみる!
ReplyDeleteBIGGER PICTURES!!!! (it all looks so good!)
ReplyDeleteYou can click on the photo for a larger image! :-)
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